Påskveckan, eller ”La Semana Santa” (heliga veckan) är den absolut största och mest firade religiösa händelsen i hela landet och och karakteriseras av många och mycket gamla traditioner.
När det gäller det religiösa ursprunget till påskfirandet så är det lika i hela den kristna världen, firandet är till minne av Kristi lidande och död på korset samt därpå följande uppståndelse. Men omfattningen och utförandet av själva påskfirandet skiljer kapitalt mellan norra och södra Europa och framförallt mot Spanien. Här finns inga påskkärringar, påskris med fjädrar eller målade ägg, utan här är det helt andra traditioner.
Däremot pågår det hundratals med storslagna påskprocessioner runt om i landet, de allra mest spektakulära ser man i Andalusien, framförallt i Sevilla och Málaga. Under påskveckan i Málaga besöks staden av mer än 5 miljoner turister. Påskveckan börjar med Palmsöndagen ”Domingo de Ramos” och slutar i största delen av landet med påskdagen ”Domingo de Pascua – Domingo de Resurrección”. Annandag påsk firas bara i några få provinser, i övriga Spanien är det en vanlig vardag.
Själva påskprocessionerna är kanske det viktigaste och definitivt det mest ”publika” under påskveckan. I de flesta städerna kan man nästan varje dag och framförallt på kvällarna (och ibland även nätterna) se olika processioner som sakta arbetar sig fram genom folkhavet. De följs av orkestrar och Los Nazarenos, troende botgörare klädda i långa kåpor. Kommunerna har normalt sett program som man kan hämta på turistbyråerna som talar om när och var processionerna går. I de flesta städerna, Málaga inkluderat – går det dock inga processioner på påskafton. Ett gott råd är att inte ta bilen in i någon av de större städerna för att se på processionerna, framförallt inte Málaga – åk hellre kommunalt.
Traditionen med brödraskap och troner som bärs runt i procession uppstod i Spanien efter katolikernas återtagande av Spanien 1492 efter 800 års muslimskt styre. Dessutom tog katolska kyrkan avstånd från protestanternas motstånd mot bilder och religiösa folkfester.
Enbart i Málaga finns det 42 olika brödraskap, många av dem med över 2.000 medlemmar av båda könen. De bär tillsammans runt 87 olika troner, den största av dem ”María Santíima de la Esperanza ” väger 6,5 ton och bärs av 259 bärare – det lär vara världens största tron.
Påskveckan kallas ju i Sverige för ”stilla veckan”, här i Spanien är den långt ifrån stilla, det är en folkfest. Även om stil och stämning varierar från stad till stad så är de grundläggande delarna samma. Det bör i sammanhanget nämnas att om det regnar så ställs processionerna in, tronerna är gamla och känsliga för vatten så den risken tas inte. I år ser det ut som om det finns risk för regn i slutet av påskveckan medan inledningen blir solig och varm.
Röda dagar
Skärtorsdagen ”Jueves Santo” är helgdag i hela Spanien utom i Katalonien.
Långfredagen ”Viernes Santo” är helgdag i hela kristenheten.
Påskdagen ”Domingo de Resurrección” är också allmän helgdag
Annandag påsk ”Lunes de Pascua” är helgdag i några provinser, Katalonien, Kantabrien, Valencia, Balearerna, Navarra, Baskien, La Rioja samt några få städer i framförallt Asturien.
Att det är helgdagar betyder inte att alla affärer håller stängt, Spanien har en affärstidslag men affärerna har rätt att ha öppet ett antal helgdagar och påskveckan brukar många välja att ha öppet. Dessutom är hela affärstidslagen suspenderad i kommuner som har status som turistkommun, detta gäller både under påskveckan och under sommaren (fram till 15 september). Men räkna med att mycket håller stängt framförallt under långfredagen och påskdagen.
Bildtexter: Samtliga bilder är från påskfirandet i Málaga, text och bild: Jonny och Anja Erixon