Idrottssverige är i chock efter Patrik Sjöbergs avslöjanden om att han som ung utnyttjades sexuellt av tränaren Viljo Nousiainen. Svenska Magasinet har talat med en person som tränade med Viljo Nousiainen i 14 år. Personen som vill vara anonym menar att övergreppen även kan ha inträffat i Marbella där Patrik Sjöberg hade hus under många år. Av Ola Josefsson

-Jag har vetat om det länge så jag blev inte överraskad när Patrik Sjöberg berättade om det i onsdags. Efter Viljo Nousiainen död fick jag bekräftat att det var så. Innan dess handlade det bara om misstankar. Men vi är många som har funderat över detta, säger Svenska Magasinets källa som ingick i Viljo Nousiainens träningsgrupp.
En som har gått ut och berättat om sina iakttagelser är stavhopparen Peter Widén.
-Nu med facit i hand har jag fått mig en tankeställare. 1992-93 bodde jag i Patriks hus i Marbella under uppladdningsperioder och jag minns att Viljo ständigt hade med sig en 13-14-årig Yannick Tregaros, säger Peter Widén till Smålandsposten.
Peter Widén reflekterade under Marbellavistelsen.
– Vad gör en så ung grabb egentligen här i huset… . När jag på onsdagskvällen hörde att någon ytterligare friidrottare skulle träda fram tänkte jag därför direkt på Yannick Tregaro.
Svenska Magasinets källa ingick i den träningsgrupp som hade Viljo Nousiainen som tränare under många år. Han vet också vilka som är drabbade.
-Det fanns saker som inträffade inom träningsgruppen på den tiden som vi tyckte var konstigt. Viljo Nousiainen hade ett speciellt tillvägagångssätt, vissa i gruppen behandlades som kungar. De fick kläder, nya spikskor, utåt sett var de som kungar och mådde inte dåligt, däremot inåt mådde de dåligt, berättar Svenska Magasinets källa.
-Det pratades en del om detta i träningsgruppen. En del av oss var avundsjuka på vissa som fick kläder och nya spikskor av Viljo Nousiainen. Men samtidigt hade vi det bra, vi hade ju en tränare som var erkänt duktig.
Viljo Nousiainen hade en viss strategi när han valde ut sina offer.
-Samtliga drabbade kommer från trassliga familjeförhållanden. De som kom från stabila familjehem var inte drabbade, det var de som hade problem hemma som Viljo utnyttjade. Han gav dem presenter och kom i beroendeförhållande till honom, han blev som en far för dem.
Patrik Sjöberg och Viljo Nousiainen åkte regelbundet till Costa del Sol och Marbella för träningsläger vid Atalaya Park. Och när Viljo reste till Solkusten fanns en 13-årig Yannick Tregaros med på resan, en av de drabbade som har berättat vad som hänt.
Med i Marbella var även norrmannen Christian Skaar Thomassen som började med friidrott när han var elva år och fick Viljo Nousiainen som tränare. Christian har skrivit ett kapitel i Patrik Sjöbergs bok att de sexuella övergreppen började ganska omgående.
Enligt Svenska Magasinets källa är det Christian Skaar Thomassen som är den som har mått sämst.
-Christian var en av flera i träningsgruppen på Solkusten. Han berättade om sina upplevelser för mig för flera år sedan. Han är nog den som har mått sämst av de tre som nu har klivit fram och berättat. Men det finns fler drabbade.
Hur var Viljo Nousiainen?
-Han var kanske världens bästa tränare, men han hade andra sidor. Men som tränare är det inte många som slår honom.

Patrik Sjöberg och Markus Luttemans bok ”Det du inte ser” där Patrik Sjöberg och Christian Skaar Thomassen berättar om övergreppen finns att köpa i Hemingway Book Shop i Los Boliches, Fuengirola, från mitten på maj månad.