Invasionen av jättemaneter utmed Solkustens stränder fortsätter att vara den stora snackisen bland befolkningen. Enligt experter vid Aula del Mar kan den stora förekomsten av uppspolade jättemaneter bero på den torra vintern i kombination med stigande temperaturer som har bidragit till att maneterna sökt sig in i Medelhavet efter föda.

Lite nederbörd följt av höga temperaturer på våren skapar en idealisk miljö för plankton. Eftersom nederbörden var liten under vinterhalvåret är salthalten hög i vattnet utmed Solkusten vilket skapar en hög produktion av plankton. Samtidigt har friska västliga vindar fört jättemaneterna längre in i Medelhavet på sin jakt efter föda.

Forskare räknar med att vi kommer att få se fler döda jättemaneter utmed Solkusten de kommande månaderna, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.

Marinbiologen Juan Jesús Martín manar allmänheten till lugn men säger samtidigt att vi får räkna med nya episoder med jättemaneter utmed stränderna under sommaren. Däremot lär de exemplaren vara mindre.

Annons

Myndigheterna har satt in civilförsvaret, Protección Civil, i att rensa stränderna från jättemaneter rapporterar tidningen.