Det tidigare prästparet på Costa del Sol, Mikael Jönsson och Lena Ottosson, har kommit överens med Svenska kyrkan och lämnar församlingen på Costa del Sol, mot ekonomisk kompensation på 42 månaders avgångsvederlag plus ersättning för tjänstebostaden. Samtidigt drar de tillbaka sina stämningar mot Svenska kyrkan. Av Ola Josefsson

Totalt får det tidigare prästparet Mikael Jönsson/Lena Ottosson över tre miljoner SEK mot att de lämnar församlingen på den spanska Solkusten. Mikael Jönsson, tidigare kyrkoherde, får ett avgångsvederlag på knappt 1,9 miljoner SEK, motsvarande 42 månadslöner.
Lena Ottosson, tidigare assistent med diakonal inriktning, får ett avgångsvederlag på knappt 1,2 miljoner SEK, motsvarande 42 månadslöner.

Utöver avgångsvederlaget betalar Skut även 840.000 SEK till Mikael Jönsson för ersättning av tjänstebostaden.

Mikael Jönsson vill inte kommentera om de fick ut det som de krävde och om de är nöja med avgångsvederlaget. I ett textmeddelande till Svenska Magasinet skriver Mikael Jönsson:
– Vi har inga kommentarer.

Annons

Till Kyrkans Tidning som i fredags var först med att publicera uppgifterna om avgångsvederlaget säger Jönsson:
”Det här är inte det vi ville. Jag vill inte kommentera summorna. Låter den allmänna opinionen själv dra sina slutsatser”.

När Svenska Magasinet på måndagen frågar Mikael Jönsson vad han menar med uttalandet om ”den allmänna opinionen” får vi inget svar.

Som Svenska Magasinet berättade den 21 januari har den infekterade rättsprocessen med stämningen som den tidigare kyrkoherden Mikael Jönsson har haft med Svenska kyrkan i Utlandet (Skut) för kontraktsbrott och skadestånd, fått ett slut. Det gäller även Lena Ottosson som i somras också stämde Skut då hon ansåg sig ha blivit lovade förlängning av sin tjänst som assistent med diakonal inriktning.

De båda sidorna tog kontakt när det började närma sig muntliga förberedelser i tvistemålet den 31 januari i Uppsala tingsrätt för att försöka hitta en lösning.

Till Kyrkans Tidning säger Skuts avdelningschef Rickard Jönsson ”att Skut-avdelningen i Uppsala är nöjd över att man till slut kom överens, eftersom tvisten inneburit en jobbig process för alla inblandade. Det är mycket pengar, men i en förhandling är det två parter som ska komma överens. Vi ville inte ha den här konflikten men vi kan inte heller förlänga kontrakten. Vi valde att fokusera på en lösning som båda parter kunde acceptera”.

Att det inte blev någon förlängning för prästparet Jönsson/Ottosson i Spanien beror att det finns juridiska svårigheter med anställningar i Spanien.

Rickard Jönsson säger också till Kyrkans Tidning att Skut-avdelningen som arbetsgivare har brustit i att de erbjudit förlängning av tjänsten innan de kontrollerade möjligheten till fortsatt anställning i Spanien.
”Vi har nu sett över rutinerna när vi anställer personal och gör en utredning av förutsättningarna innan anställning erbjuds eller när vi erbjuder förlängning.”

I fortsättningen kommer utlandsanställningarna att tidsbegränsas till max fem år, för att hålla närheten till Svenska kyrkans verksamhet i Sverige.

Som vi tidigare har berättat leds församlingen på Costa del Sol till sommaren av vikarierande kyrkoherde biskop emeritus Tuulikki Koivunen Bylund. Rekrytering av ny kyrkoherde och diakon pågår.

Kyrkorådet har meddelat att de vill vara med i rekryteringen av den nye kyrkoherden från hösten 2020. Församlingen vill även diskutera den nya profilen för den som ska sökas till kyrkoherdetjänsten.

De pengar som samlats in för att bekosta Jönsson-Ottossons advokaters arvoden ska redovisas och eventuellt överskott går till kyrkans hjälpverksamhet i Fuengirola.