I samband med att ETA:s nuvarande toppchef Mikel Irastorza i lördags greps i franska Ascain undersöker polisen över 40.000 föremål och dokument som beslagtagits i Frankrike sedan 1997. Enligt spanska inrikesdepartementet är föremålen och dokumenten av stort värde och ska enligt de första uppgifterna innehålla information från 46 tillslag mot ETA på fransk mark.

För spanska myndigheter handlar det nu om att analysera innehållet som ska kasta nytt ljus över ETA:s verksamhet. Trettio specialister inom underrättelsetjänsten, Guardia Civil och polisen arbetar tillsammans med domstolspersonal vid nationaldomstolen med att kartlägga det franska materialet.

I juli greps flera ETA-medlemmar som 2011 meddelade att man hade lagt ned vapnen. Därefter har gruppen uppgett att man var beredd att upplösa organisationen i utbyte mot att ETA-fångar släpptes från fängelser eller fick ”flytta hem” till fängelser i Baskien från andra anstalter i Spanien.

Irastorza som greps i lördags är inte misstänkt för något terrordåd. Hans uppgift har i stället varit att förhandla med den spanska staten.