Provinsens borgmästare i de större kommunerna vill ha ekonomisk kompensation för de invånare som inte är registrerade, så kallade ”empadronados”. Kommunerna får bidrag från spanska staten i förhållande till antalet registrerade invånare.

Enligt en artikel i dagstidningen La Opinión de Málaga är en tredjedel av provinsens invånare inte registrerade. Det betyder att kommunerna går miste om stora statsbidrag när det gäller antalet skolplatser, sjukhussängar, poliser, vårdcentraler, domstolar och andra former av samhällsservice som baseras på folkräkningen.

Provinsrådet, La Diputación, uppskattar att det i de 14 största kommunerna bor 600.000 invånare som inte är registrerade som ”empadronados”. Enligt källor till tidningen kan den faktiska befolkningen i provinsen Málaga ligga på 2,2 miljoner.

Till de kommuner som har stor andel utrikesfödda invånare hör Torrox öster om Málaga. Torrox har 18.000 invånare, 41 procent eller 7.000 av dessa är utlänningar mestadels tyskar.

Annons

Marbella och Fuengirola pekas ut som goda exempel där de lokala myndigheterna har genomfört flera kampanjer för att få utlänningarna till att registrera sig. I Marbella har 10.000 registrerat sig sedan 2010. I Fuengirola har antalet registrerade utlänningar ökat från 17.000 till 19.000 sedan början på 2011.