Stor polisinsats mot husockupanter – ska byggas lyxhotell

av | jul 9, 2025 | Bostad, Nyheter

Tungt utrustade kravallpoliser samt lokalpoliser deltog på onsdagen i omfattande polisinsats med att vräka omkring 15 husockupanter från en byggnad där ett av de största lyxhotellen på Costa del Sol planeras att byggas plus bostadskomplex.

Det var i morse insatsen inleddes med att vräka familjer som bor illegalt vid den gamla campingplatsen intill Pinillo-stranden i Marbella.

Ett dussin piketbilar från polisen gjorde att många förbipasserande blev ögonvittnen till insatsen nära gamla riksväg N-340 som går genom Marbella.

Lyxhotell planeras

Här ska det byggas lyxhotell och bostadskomplex med strandklubbar under namnet Four Seasons de Marbella. Företagaren Ricardo Arranz står bakom projektet som värderas till 650 miljoner euro.

Men att polisen ingriper och avhyser ockupanter som tagit in sig i privatpersoners bostäder är mer sällsynt.

Dagens händelse i Marbella har att göra med en gigantisk investering. Då finns det kapacitet att plötsligt att vräka husockupanter med ett dussintal piketbilar på plats.

Sårbara

Ockupanterna skyller i regel på att de är ekonomiskt sårbara och att de har minderåriga och erhåller en slags besittningsrätt.

När en husockupant väl tagit sig in i bostaden är det svårt att få ut dem, och det kan både bli en dyr och kostsam juridisk process. Ibland på flera år. Det gör att drabbade bostadsägare anlitar firmor som Exit Okupa som är specialiserade på att avhysa ockupanter.

Det finns flera tillvägagångssätt som faller under benämningen ”okupas”.

Antingen handlar det om olaga intrång, det vill säga personer som tar sig in i en bostad utan lov från en ägare eller en hyresvärd som har kontrakt för bostaden.

Så finns det även hyresgäster som slutar betala hyra och vägrar lämna bostaden efter att kontraktstiden löpt ut.

500 på Balearerna

Ockupation av bostäder fortsätter att vara ett stort problem för fastighetsägare i Spanien. Antalet incidenter har ökat under de senaste åren och oron bland ägarna växer då det är mycket svårt att hindra ockupanter på juridisk väg.

Sveriges Radio och Svenska Dagbladet har den senaste veckan uppmärksammat situationen på den spanska semesterön Mallorca. Förra året skedde ungefär 500 husockupationer i regionen Balearerna, enligt Inrikesdepartementet.

Ockupanter som bryter sig in, byter lås och flyttar in. De drabbade är privatpersoner från Spanien, Tyskland, Sverige och andra länder, men också företag, skriver SvD.

Grannar larmade

Även på Solkusten sker ockupationer av andra privata egendom regelbundet.

Enbart i Gamla stan i Fuengirola rapporterades det om fyra ockupationer under våren. Ett svenskt par från Sydsverige var nära att få sin bostad ockuperad.

Tack vare snabbt ingripande från grannar förhindrades ockupanterna att ta sig in.

– De har kört in med en skåpbil på gatan. De stod på taket till skåpbilen och försökte ta sig in via fönstret på övervåningen, säger den svenske mannen till Svenska Magasinet.

Några grannar såg vad som hände och frågade ockupanterna vad de gjorde. De sa att de skulle utföra en reparation.

– Bostadsägarna är inte här, så ge er av härifrån, sa grannarna.

Det var ett typiskt tillvägagångssätt att försöka ta sig in i en bostad som var övergiven för tillfället.

När Svenska Magasinet möter det svenska paret i Fuengirola är de här för att installera larm i lägenheten.

Artikelarkiv: Ockupanter

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

Costa del golf