1,77 euro för en liter ”virgen extra” det är vad odlarna får efter att Bryssel satt det rekommenderade priset. Priset på olivolja har nått botten enligt odlarna samtidigt som årets olivskörd i provinsen Málaga sätter rekord. 20.000 personer i provinsen arbetar inom olivnäringen.

I skrivande stund ser det ut som att skörden i provinsen landar på 80 miljoner kilo olivolja. Den nederbördsrika vintern ifjol och en varm höst gör att rekordskörden från två år sedan på 73 miljoner kilo kommer att överskridas, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.

Kampanjen startade i början på november. Vädret har hittills varit utmärkt och det är endast fyra dagar som skördearbetet har fått ställas in. I mitten av mars räknar vi med att bärgat hela skörden säger Baldomero Bellido vid Asaja Málaga.

80 procent av provinsens oliver skördas i Antequera-området. Här är företaget Hojiblanca störst och de väntar att produktionen övertiger 200.000 ton vilket är 27.000 mer än ifjol då produktionen hamnade på 173.000 ton. Omsättningen i kooperativet i Antequera ligger på 300 miljoner euro.