Det handlar inte om någon isolerad händelse. Det har upprepats vid flera tillfällen de senaste åren. Hundar som plötsligt har avlidit i stadsdelen La Campana i Marbella. Det är ett gammalt problem som polisen ännu inte har hittat någon lösning på, skriver dagstidningen ABC. Av Ola Josefsson

En som har förlorat sin hund är svenskan Irene Andersson som har kontaktat Svenska Magasinet.
– Jag bor i La Campana under vinterhalvåret sedan 2002. Nu har jag förlorat min toypudel Honey, berättar Irene Andersson för Svenska Magasinet.

Irene hade varit på bio och kom hem strax före midnatt i onsdags i förra veckan. Hon skulle gå en runda med Honey.
– Hon fick vittring på något och började nosa nyfiket. Efter en stund började Honey att hosta. Och en trappa som hon normalt lätt springer uppför körde hon huvudet in i.

Irene tog in sin lilla toypudel som bara föll ihop och började kräkas och ha diarré. Irene fick tag på en veterinär mitt i natten. Men inom loppet av femton minuter var hennes hund död.
– Jag har kontaktat kommunen och pekat ut platsen, säger Irene som inte tycker att polisen gör tillräckligt.

Annons

Enligt uppgifter från veterinären som Irene Andersson har mottagit kan det röra sig om ett ämne som hundar får i sig som används för att vårda växter. Efter intensiva regn sköljs det iväg.

Några av de ämnen som veterinärer normalt varnar för är natriumbikarbonat och starka kemiska rengöringsmedel och insektsmedel som hundar kan få i sig.

Nationalpolisen undersöker i dagsläget två händelser i januari där hundar har avlidit i La Campana. Myndigheterna är oroliga för att även småbarn som leker i området ska få i sig giftet.

I La Campana i Nueva Andalucia finns det numera affischer (bilden) uppsatta av privatpersoner som varnar hundägare: ”Var försiktig! Fara! Förgiftning i La Campana med avsikt att döda våra hundar och barn som hamnar riskzonen. Släpp inte dina husdjur och ha dina barn under uppsikt” är budskapet.

En polisutredning pågår men några misstänkta har ännu inte kunnat ringas in. Polisen har även tagit del av material från kameraövervakningen i området. Det är också oklart när giftet har placerats ut. Det kan röra sig om flera år tillbaka i tiden.

Enrique Flores, miljökommunalråd, fördömer händelserna och säger att parkförvaltningen den senaste tiden lagt ned extra resurser på att göra området säkert.

I domstol 5 i Marbella ligger ett ärende kring förgiftade hundar sedan 2017 då de första fallen dök upp och en park tillfälligt stängdes. Händelserna sker i regel under samma tid på året och på samma plats.