I väntan på haverikommissionens första rapport vad som orsakade flygolyckan vid San Pablo-flygplatsen i Sevilla kommer samtliga flygplansmodeller av det förolyckade planet att stå stilla på marken. Det var vid 13-tiden i lördags som ett militärt transportflygplan av modellen Airbus A400M störtade kort efter start. Fyra personer omkom och två skadades allvarligt. Tillståndet för de skadade är stabilt men allvarligt uppger nyhetsbyrån Europa Press.

Airbus-anställda ber om ”öppenhet och kommunikation” i utredningen kring flygolyckan. I morgon tisdag fortsätter testflygningar av transportflygplanet A400M.

Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Turkiet har tagit beslutet att låta planen stå på marken tills det är utrett vad som orsakade flygolyckan. Spaniens försvarsminister Pedro Morenés säger att det är ett europeiskt konsortiet som ansvarar för produktionen av modellen som senare monteras i anläggningen i Sevilla.

”I väntan på svaret vad som orsakade olyckan vill vi inte spekulera och angripa en branschorganisation som har stor kompetens inom många områden” sa Pedro Morenés när han besökte Bretagne i samband med 70-årsdagen och befrielsen från nazisterna.

Annons

”Det är viktigt att få veta om det är en isolerad händelse eller om det kan påverka övriga flygplan och hela projektet”.

Sedan modellen A400M började produceras 2009 har det kommit in 174 beställningar från åtta länder fram till 2016. Det är världens största propellerplan som kostar 136 miljoner euro.

Efter olyckan i lördags har Airbus-aktien på Madridbörsen fallit med 4,20 procent.

Det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel uppger att motorfel ska ligga bakom flygolyckan. Nyhetsmagasinet hänvisar till uttalanden från överlevande.