Om Sánchezregeringens erkännande av Palestina som stat betyder något återstår att se. Det är mest en gest till Palestina.

I en regeringsförklaring 2014 erkände Sverige staten Palestina, ett erkännande som knappast har gjort att Israel och Palestina närmat sig varandra utan tvärtom. Länderna är längre ifrån varandra än någonsin.

 

Spaniens regering följer Irland och Norge och ser en tvåstatslösning som ett villkor för fred i Mellanöstern. Spanien erkänner Palestina efter de gränser som gällde 1967.

Spansk diplomati tog ett historiskt steg med erkännandet av Palestina. Ett beslut med vilket Spanien ansluter sig till 143 länder efter nästan sju decennier av konflikter i regionen.

Annons

Men i dagsläget saknar Palestina regering och enligt folkrätten krävs det en regering för att en stat ska erkännas.

Inom folkrätten definieras en stat av ett folk som är bosatt inom ett visst territorium och är stadigvarande organiserat under en högsta myndighet.

Folkrätten har alltså tre kriterier: ett folk, en regering och ett territorium. I nuläget har inte Palestina någon regering som har kontroll över territoriet. Det är ju Hamas som styr just nu.

Hamas är en terrorstämplad organisation medan Israels nuvarande regering är en demokratiskt vald regering.

Benjamin Netanyahus regering svarade i går med att dra tillbaka sin ambassadör i Madrid. De har även förbjudit det spanska generalkonsulatet i Jerusalem att tillhandahålla tjänster till palestinska medborgare.

Israels utrikesminister Israel Katz höjde på måndagen tonläget ytterligare genom att anklaga Sánchez för ”medskyldig till det judiska folkmordet”.

Spaniens största oppositionsparti Partido Popular menar att Sánchezregeringens beslut även blir till skada för palestinierna eftersom det indirekt ”bemyndigar” terrororganisationen Hamas.

Samtidigt ökar missnöjet med Benjamin Netanyahu efter bombningarna av två center i Rafah där 66 civila miste livet. Det inträffade efter att domstolen i Haag beordrat ett omedelbart stopp på den militära offensiven i området. Israel blir allt mer isolerat.

Spaniens grannland Frankrike säger att det inte är rätt tid för att erkänna Palestina.

– Villkoren för ett officiellt erkännande av Palestina som stat har ännu inte uppfyllts, säger Frankrikes utrikesminister Stephane Sejourne.