Det politiska läget i Katalonien beskrivs som mycket komplicerat inför söndagen regionval. Opinionsundersökningar visar att inget parti får tillräckligt med stöd för att bilda regering.

Tuffa regeringsförhandlingar väntar efter valet.

Omkring 5,7 miljoner invånare i Katalonien är röstberättigade vid regionvalet på söndag den 12 maj. Samtliga opinionsundersökningar visar att Salvador Illa, partiledare för regionala socialdemokratiska PSC vinner valet följt av Carles Puigdemont (JxCat) och ERC, som har backat betydligt.

Enligt opinionsinstitutet CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) får PSC mellan 29,8 och 33,2 procent av rösterna följt av den separatistiska högeralliansen Junts (mellan 15,4 och 18,1) och katalanska republikanska vänsterpartiet ERC (15,2 och 17,9).

Annons

Partido Popular ökar och blir det fjärde största partiet följt av Vox, Comuns Sumar, CUP och det katalanska ytterkanthögerpartiet Aliança Catalana som leds av borgmästaren i Ripoll (Girona), Sílvia Orriols.

Redan nu beskrivs läget som en korseld mellan PSC, ERC och Junts och en-mot-en-strid mellan partiledarna Salvador Illa, Pere Aragonés och Carles Puigdemont.

Pere Aragonés (ERC) säger att han inte tänker sätta sig i någon regering om han inte själv får leda den. Aragonés har även höjt tonen mot Junts och undviker att tala om en eventuell pakt med Puigdemont.

Under gårdagen undertecknade PSC, ERC, Junts och CUP en gemensam deklaration vilken de förbinder sig att inte samarbeta med extremhögern, varken med Vox eller med Aliança Catalana.

I Kataloniens parlament är det 135 platser. Det krävs 68 mandat för att få majoritet. Vid senaste regionvalet 2021 fick PSC och ERC lika många mandat, 33. Junts fick 32 mandat.

Följ valet i Katalonien på söndag via hashtag #regionvalKatalonien och #EleccionesCatalanas på X.