Incidenstalet för smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 fortsätter att sjunka i Spanien. Däremot redovisar Andalusien och Málagaprovinsen en ökad smittfrekvens de senaste fem dagarna. När siffrorna för provinsen Málaga presenterades på onsdagen var det femte dagen i rad med ökad smittfrekvens.
Andalusiens expertkommitté träffades under gårdagen där även regionpresidenten Juanma Moreno medverkade via videokonferens (bilden). Moreno konstaterades smittad i torsdags och är i karantän tio dagar. Han mår utmärkt efter omständigheterna och arbetar hemifrån.

Juanma Moreno skriver på Twitter:

”Vi förlänger de nuvarande restriktionerna med ytterligare 14 dagar enligt experternas rekommendation. Låt oss fortsatt vara mycket försiktiga. Och vi är försiktiga med att häva restriktioner för hastigt och följer de framsteg som görs med vaccinationen”.

Andalusien redovisar incidenstalet 179,9 smittade per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna vilket gör att regionregeringen pausar nya beslut om att häva restriktioner. I fredags låg incidensen på 166,9.

Annons

Det betyder att de nuvarande restriktionerna gäller fram till den 21 juni:

Tio personer kan sitta vid samma bord vid serveringsställen utomhus. Åtta vid samma bord inomhus. Serveringsställen kan hålla öppet fram till midnatt. Pubbar och diskotek kan hålla öppet fram till klockan 02. Dans är bara tillåtet utomhus och med munskydd.

Upp till 85 procent av beläggningen vid biografer, träningsanläggningar utomhus (upp till 25 personer inomhus) och teatrar. Det finns inga restriktioner i antalet besökare i affärer. Vid hotell går gränsen vid 75 procent av beläggningen.

Incidenstalet för Málagaprovinsen ligger på 140 vilket är betydligt lägre än genomsnittet i Andalusien på 1769,9. Det gör att provinsen befinner sig i den lägsta riskzonen, nummer 1.

Sedan i fredags har incidenstalet i Málagaprovinsen ökat med 14,4 från 125,6.

Granadaprovinsen dit Costa Tropical tillhör redovisar incidenstalet 220,5.

Antalet covidpatienter vid Málagaprovinsens sjukhus är för närvarande 110 varav 15 får iva-vård. Det kan jämföras med i början på februari då över ett tusen covidpatienter var inlagda.

Den brittiska virusvarianten pekas ut att vara orsak till att den fallande smittfrekvensen har avtagit.

Incidenstalet för Spanien låg på 118 fall på onsdagen vilket kan jämföras med 121,75 från i måndags.