Slut på is eller ransonering på is. Det är vad som gäller i flera livsmedelsbutiker på Solkusten. De senaste dagarnas har försäljningen av iskuber varit en följetång i dagstidningarna. Och snart accelererar problemet med ferian i Málaga.

– Det är ett problem, Sergio Cuberos, direktör för livsmedelskedjan Supermercados Maskom och även i handelskammaren Cámara de Comercio, på frågan om tillgången på is.

– Tidigare fick vi två eller tre pallar per dag. Nu är det leverans var tredje eller var fjärde dag om det är möjligt.

Så varför har problemet med is uppstått?

Manuel Bustos, ägare till istillverkaren Hicosol i industriområdet El Viso i Málaga pekar på ökade elkostnader

– Tidigare betalade vi 40 euro per megawatt, nu ligger priset på 300 euro. Lägg till prishöjning på plast plus transporter.

Producenterna har inte lagrat is under vintern eftersom de stora distributionskedjorna inte har varit villiga att betala mer för att de ökade kostnaderna.

– Eftersom det inte har funnits något lager av is finns bara den is som tillverkas från dag till dag, säger Manuel Bustos till Diario SUR.

Vid Hicosol tillverkas cirka 80.000 påsar med iskuber per dag, cirka 200 pallar eller cirka 60.000 kilo.

Med allt fler turister under sommaren har behovet av is vid barer, restauranger och livsmedelsbutiker skenat. Och snart inleds Málagas feria då behovet accelererar.

Fler serveringsställen har låtit installera egna ismaskiner för egen tillverkning.