Mot bakgrund av det förhöjda hotet om terrorattentat i Europa, uppmanar UD nu svenska resenärer att iaktta ökad vaksamhet och allmän försiktighet.

”Du bör vara på din vakt på offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, i butikscentra och på andra platser med större folksamlingar. Du bör också hålla dig informerad om utvecklingen på vistelseorten och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor”, skriver svenska Utrikesdepartementet på sin hemsida.

Sveriges Madridambassad uppdaterade sin hemsida under gårdagen.
”Den spanska regeringen har höjt terrorismvarningsnivån från 1 till 2 på en fyrgradig skala. Ambassaden i Madrid uppmanar alla besökare att tänka på att hålla sig väl informerade genom att följa händelseutvecklingen i press, radio och TV”.

”Om du får veta att ett terroristdåd inträffat, bör du hålla dig borta från det drabbade området. Följ alltid anvisningar från polisen och civilgardet.
Skulle nya terroristdåd eller andra större kriser inträffa uppmanas du att kontakta dina anhöriga som kan vara oroliga och informera om var i Spanien du befinner dig”.

Annons

De senaste årens terroristdåd i Egypten, Indonesien, Marocko, Spanien, Storbritannien, Turkiet och USA visar att terrorismen är vida spridd och kan drabba både bofasta och resande. Även Europa har således drabbats av terroristattacker.

Utrikesdepartementet får löpande information om hot om terrorism och risker för nya terroristdåd.

I vissa fall avråder UD helt från resor till länder eller områden (läs mer nedan). När det kan finnas risk för terroristangrepp läggs varningar ut också på de svenska ambassadernas webbplatser.

Foto: Praytino/Flickr Läs mer om det allmänna säkerhetsläget i Spanien här