1.432.000 miljoner euro. Eller 1,432 biljoner euro. Eller en bra bit över tusen miljarder euro. Den senaste uppdateringen visar att Spaniens statsskuld ökar till 122,1 procent av bruttonationalprodukten, BNP. Det äventyrar regeringens mål att sänka siffran till 119,5 procent före årets slut.

Det är Spaniens riksbank, Banco de España (bilden), som nyligen har presenterat siffrorna från september som visar att statsskulden ökar till enorma 1,432 biljoner euro.

Den spanska vänsterregeringen kommer att få allvarliga problem med att uppfylla de mål som man kommit överens med Bryssel om när det gäller stabilitetspakten.

EU:s medlemsländer bör enligt regelverket inte ha en statsskuld som överstiger 60 procent av bruttonationalprodukten, BNP. Spanien ligger på 122,1 procent vilket är en historisk rekordsiffra.

Det är i huvudsak det allmänna socialförsäkringssystemet Seguridad Social som är mer i rampljuset än någonsin på grund av den framtida pensionsreformen. Seguridad Social har ökat sin skuld mest det senaste året med inte mindre än 22,7 procent.
Spanien just nu – ”Spain is different!”