Många väljer att registrera sin lägenhet som turistlägenhet för uthyrning. Sektorn omsätter 1,8 miljarder euro i Andalusien i år vilket betyder att den omsätter mer än före pandemin. Över hälften av utbudet i Andalusien är koncentrerat till provinsen Málaga.

Den 7 och 8 oktober arrangeras Vitur Summit i Málaga. Experter och tunga namn från marknaden med turistlägenheter träffas.

Carlos Pérez-Lanzac, president i föreningen turistlägenheter i Andalusien AVVA (Asociación de Viviendas Turísticas de Andalucía) säger i en intervju för Diario SUR att marknaden enbart i regionen omsätter 1,8 miljarder euro.

– Vi har blivit mer professionella vilket och det har bidragit till ökade inkomster. Dessutom stannar kunder längre än tidigare, nästan fem dagar. Det är turister med kvalitet som genererar inkomster till städer och kommuner, säger Carlos Pérez-Lanzac.

Enligt generalsekreteraren för turism, Yolanda Aguilar, finns det i regionen 483.000 bäddar i turistlägenheter vilket är en ökning sedan 2019. Det är en högre siffra jämfört med bäddar vid hotell och vandrarhem som ligger på 431.000.

Ansvariga inom marknaden med turistlägenheter ser positivt på framtiden. Sektorn drar till sig investerare och Andalusien har ingredienserna för att vara den stora turistdestinationen för turistbostäder.