Sedan 1960-talet har semestervillan Casa Elsa i Caleta de Vélez varit syskonen Lisbeth och Jörn Hokholt tillflyktsort under den lediga tiden. Nu är allt ödelagt.

Som Svenska Magasinet vid flera tillfällen berättat efter att ha intervjuat Hokholt, tog husockupanter sig in i huset i september ifjol. Efter tretton månader har Lisbeth och Jörn fått tillgång till sitt eget semesterhus efter att ockupanterna gett sig iväg.

Men av huset återstår inget av värde.

– Det är numera ett rivningsobjekt. Skadorna värderas till 67.000 euro men det är ingenting, skadorna är större än så.

Annons

På grund av covid-19-situatonen och att smittan ökar tänker inte Hokholt resa till Spanien i första taget.

Via sin advokat och bilder kan de bara sitta i Norge och konstatera att allt är ödelagt.

– Det finns ingenting som vi kan ta till vara på. Allt av värde har blivit stulit. Resten har de slagit sönder, som en hälsning till oss…

Var ockupanterna har tagit vägen vet ingen. Trots att de var kända av polisen sedan tidigare som våldsamma.

– Konsekvenserna av dessa ockupationer är ju noll. Det är vi som ägare som straffas och får återställa allting. De måste ju på något vis straffas. Att man kan hålla på med denna verksamhet förstår jag inte, säger Jörn Hokholt.

Eftersom ockupanterna gett sig iväg och Hokholt fått ”tilbaka” sitt hus lägs ärendet ned i domstol. Det skulle behandlats den 12 november i en domstol i Vélez Málaga.
– Det blir ingen rättssak eftersom de har lämnat huset. Samtidigt riskerar de att gå fria. Det krävs ett separat mål om de ska straffas.

Spanien har förtydligat direktiven i höst som gör att det inte är så enkelt att ockupera andras egendom. Kan de inte visa att de äger huset eller bostaden, kastas de ut.

Vad ska ni göra med huset?
– Vi har många minnen från huset från 1960-talet då jag tillsammans med min syster fick ärva det. Våra barn och barnbarn har besökt det ofta.

– Nu är det ett rivningsobjekt. Så det mesta tyder på att vi river vårt gamla semesterhus. Det är en stor strategi

Enligt en första undersökning värderas skadorna till 67.000 euro.

– Skadorna är mer omfattande än så. Huset är ödelagt plus alla kostnader under dessa tretton månader som huset varit ockuperat.

Läs mer:
En skam för Spanien – men nu ska ockupanter kastas ut