Maxhastigheten på 80 km/h för bilförare med nytt körkort kommer att slopas. Trafiksäkerhetskommissionen, Comisión de Seguridad Vial, har via kongressen lämnat ett förslag till PSOE-regeringen att avskaffa maxhastigheten 80 km/h under första året för bilförare med nytaget körkort.

Anledningen är att Spanien har ett utbrett vägnät med hastighetsbegränsning på 100 km/h. Under de senaste tio åren har landet fått 12.000 kilometer motorväg.
”Att bara få hålla 80 km/h på dessa vägar innebär en negativ påverkan på trafikflödet och kan även under vissa omständigheter innebära ökade risker”, enligt förslaget.

Samtidigt menar kommissionen att det sker en bedömning av nya förare hela tiden. Bilförare med nytt körkort har under de två första åren endast åtta ”puntos” eller prickar på sitt körkort jämfört med övriga som har tolv prickar. Systemet infördes 1 juli 2006 och innebär att man kan förlora sitt körkort efter ett antal prickar som stryks allteftersom trafikförseelser.

Samtidigt vill man gå vidare med förslaget om att halvljus ska bli obligatoriskt till 2013. Enligt en studie från spanska Trafiksäkerhetsverket, DGT, i mars 2009 skulle 225 människoliv räddas genom att bilar hade halvljus även på dagtid.