”Med stor bestörtning och i närmast chockartat tillstånd har jag börjat inse att församlingens i Fuengirola dagar är räknade”. Det skriver Tommy Svensson, före detta Skut-präst i Sao Paolo, Fuengirola och Las Palmas samt ordförande i Skut-rådet i Lunds stift i en debattartikel i Kyrkans Tidning.

”Vad har hänt? Hur är det möjligt att lägga ner just Fuengirola”, frågar sig Tommy Svensson. ”När vi invigde kyrkan i Fuengirola den 5 mars 1989 räknade man med att cirka 8 000 svenskar vistades på Costa del Sol en längre tid. I dag sägs siffran vara 30 000. Motiv för nedläggning?”

”Kansliet får i uppdrag att leta efter ungdomar i Barcelona. Lovvärt, men varför är ungdomarna på Solkusten inte värda en satsning? I Fuengirola finns en svensk skola med 200 elever. Bara där finns underlag för barn-och ungdomsarbete och konfirmationsundervisning”.

”När jag kom som präst till Fuengirola 1986 firade vi gudstjänst på lördagskvällarna i Skandinaviska Turistkyrkan. All annan verksamhet förekom i prästbostaden på Colonia San Juan. Vi förstod snart att någon församlingsutveckling inte skulle vara möjlig med bara Prästgården som bas. Alldeles i centrum, vid tåg- och busstationen och Mercado Central, hade Fabege uppfört ett femvåningshus. Där fann jag rålokaler som jag tyckte skulle vara som klippta för kyrklokaler”.

Annons

”Kyrkorådet var genast med på noterna och vi började uppvakta Skut i Uppsala. Efter diverse rådslag beslöts att Skut skulle inköpa lokalerna, om vi i lokalförsamlingen stod för den totala inredningen. Det betydde att vi – 1987 – skulle samla in drygt 500.000 kronor. Vi hade inte hjälp av några företag, utan alltsammans skänktes av enskilda givare”.

”Första söndagen i advent 1988 firades den första gudstjänsten. Den 5 mars 1989 invigdes kyrkan och lokalerna av biskop Tord Simonsson. Det är alltså denna kyrka, byggd med stor offervilja, stort engagemang och stor entusiasm som nu ska läggas ner”.

Hur är detta möjligt, frågar sig Tommy Svensson.