USA:s president Barack Obama sa igår när han mötte kung Felipe VI att han vill se ett ”starkt och enat” Spanien. Uttalandet kom bara några dagar efter Kataloniens dag då uppskattningsvis hundratusentals människor kräver självständighet. Barack Obama planerar att besöka Spanien innan hans tid som president går ut 2017.

”När det gäller utrikespolitik är vi djupt engagerade i att upprätthålla en stark relation till ett enat Spanien. Vi tror att Spanien är viktigt inte bara för Europa utan också för USA och världen” sa president Barack Obama.

Don Felipe sa samtidigt att de båda länderna behöver varandras stöd för att lösa de problem som miljontals människor ställs inför. Den spanske monarken och USA:s president hade ett möte i det Ovala rummet som varade i 45 minuter.

”Vårt mål är att uppnå fredlig samexistens” sa kung Felipe i samband med den gemensamma presskonferensen efter mötet.

Annons

Obama tackar också Spanien för den gästfrihet landet visar som värd för amerika soldater och deras familjer vid militärbaserna i Rota och Morón för att bekämpa hotet från islamisk extremism i Nordafrika och trygga vår kollektiva säkerhet.

(Foto: © Casa de S.M. el Rey)