Regionalpresidenten i Junta de Andalucía, Susana Díaz (bilden), kommer att upplösa parlamentet och utlysa nyval. Ett möjligt datum i skrivande stund är 2 december. Det skulle si så fall vara nästan fyra månader innan det ordinarie regionvalet i Andalusien var planerat.

Susana Díaz sa vid middagstid på måndagen att hon kommer att kalla till ett extra möte i regionsrådet. Det mötet var planerat att hållas klockan 18. Enligt den andalusiska vallagen ska det gå 54 dagar från att ett nyval blir utlyst och publicerat i den officiella bulletinen BOJA (Boletín Oficial de la Junta de Andalucía) till att det hålls.

Den 10 september berättade Svenska Magasinet att Ciudadanos avbröt sitt samarbete med den regionala presidenten Susana Díaz och PSOE. Ett avtal som undertecknades i juni 2015. PSOE har därefter haft minoritetsstyre med endast 47 mandat. 55 krävs för absolut majoritet.

Det blir tredje gången i Andalusiens historia som autonom region som ett nyval eller extraval blir utlyst. Första gången inträffade 1996 med Manuel Chaves som president. Andra gången inträffade i mars 2015 då Susana Díaz fick se vänsterpartiet Izquierda Unida avbryta sitt samarbete.

Annons

I dagsläget har PSOE 47 mandat följt av Partido Popular med 33, Podemos har 15 och Izquierda Unida fem. Andalusiens parlament har 109 mandat.

(Foto: Junta de Andalucia)