Samtidigt som Málaga satte nytt officiellt värmerekord för december månad på fastlandet med 29,9 grader på tisdagen anpassas Málaga hamn för att ta emot fartyg med vatten under 2024.

Fortsätter regnen att utebli väntar en mycket svår sommar.

Väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) rapporterade på tisdagen klockan 14.20 om nytt värmerekord för decembermånad då 29,9 grader uppmättes i Málaga. Det förra rekordet i Málaga, 24,6 grader, sattes 12 december 1998.

Málaga flygplats uppmätte 29,4 grader klockan 15.50 på tisdagen. Lokalt fanns det platser som hade över 30 grader på tisdagen. De siffror som Aemet redovisar är från officiella mätstationer.

Annons

Även i Murcia och Valenciaregionen har temperaturer upp emot 30 grader uppmätts senaste dagarna.

Långtidsprognosen säger att det torra och för årstiden varma vädret fortsätter fram till julhelgen.

Det varma vädret gör att antalet turister fortsatt är högt till antalet. Hotellbeläggningen ligger tio procentenheter högre än normalt.

Men det varma vädret får allt större konsekvenser för jordbruket och det dagliga livet. Omkring 200.000 invånare i Málagaprovinsen har fått uppleva restriktioner i vattenleveransen och har numera vatten halva dygnet.

Vattenreservoarerna i provinsen är rekordlåga. Samtidigt är det för höga salthalter i vissa reservoarer med låg beläggning varför reningsprocessen tar längre tid och är mer komplicerad.

Under vulkanutbrottet på La Palma transporterades dricksvatten till ön. (Foto: Pérez y Cía)

Málaga hamn planerar för att kunna ta emot fartyg med vatten. Det har tidigare praktiserats på sina håll i Spanien under 1995 och 2005. Barcelona, Cádiz, Ceuta, Vizcaya, Benidorm och La Palma har tidigare tagit emot dricksvatten som levererats med fartyg med kapacitet på 50.000 kubikmeter.

I Málaga hamn pågår förberedelsearbete som att dra rörledningar till nätverket som är sammankopplat till La Viñuela- och Limonero-reservoaren. Det gäller vid pir 9 som är tillräckligt djupt för att kunna ta emot stora fartyg.

Dessutom måste råvattnet genomgå en reningsprocess innan det släpps ut i vattenledningsnätverket.