Spaniens regeringschef Pedro Sanchéz presenterade på tisdagen efter ett möte i ministerrådet ett tredje stödpaket som bland annat innehåller slopad moms på basvaror som bröd och ost. Stödpaketet är värt 10 miljarder euro och gäller från nyåret. Däremot försvinner rabatten på 20 céntimos per liter drivmedel och gäller endast för transportörer, bönder och yrkesfiskare i olika faser från 1 januari till 31 mars, och den andra på 10 céntimos 1 april till 30 juni.

-Under sex månader sänker vi momsen på alla basmatvaror från 4 till 0 procent, säger Pedro Sanchéz.

Momsen på baslivsmedel som mjölk, ost, ägg, frukt, grönsaker, baljväxter och potatis tas bort samtidigt som regeringen sänker momsen från 10 till 5 procent på matolja och pasta. Cirka fyra miljoner familjer med låg årsinkomst upp till 27.000 och med en förmögenhet på under 75.000 euro får en engångsutbetalning på 200 euro. Ett tak på högst två procent införs vid hyreshöjningar.

Andra baslivsmedel som fisk och kött ingår inte i stödpaketet varför momsen på 10 procent blir som tidigare.

Annons

Oppositionen menar att åtgärdspaketet kommer för sent. Momssänkning och att tillfälligt ta bort momsen på livsdelsprodukter har varit ett krav från oppositionen.

Att landets vänsterregering till slut väljer att sjösätta ett tredje stödpaket ska ses i ljuset av att ekonomin blir fortsatt svag under 2023. Dessutom är det valår och det gäller att tillgodose opinionen.

Att momsen på baslivsmedel tas bort tillfälligt kommer efter att livsmedelspriserna har ökat kraftigt och nu överstiger 15 procent vilket är mer än dubbelt så högt som den allmänna inflationen. Socker (+50,2%), olja (+31,5%), mjölk (+31%) och ägg (+27%) har ökat mest.

Regeringen säger att momssänkningen kommer att innebära besparingar på 661 miljoner euro för familjer. Regeringen talar även om en ”social sköld” som ska innefatta förbud mot vräkningar eller erbjudande om bostad för utsatta familjer.

Kollektivtrafiken fortsätter att subventioneras fram till den 30 juni och det gäller pendeltågstrafiken Cercanías och medeldistanstågtrafiken. Den blir fortsatt gratis för pendlare.