Rehabanläggningen Centro Forestal Suceo (CFS) har gjort miljonförluster de senaste åren. Nu kan ett nytt bolag komma att driva anläggningen vidare. Av Ola Josefsson

Verksamheten vid Pappers och Skogsindustriernas rehab-anläggning i Marbella fortsätter.
-Centralfonden kommer i fortsättningen att äga anläggningen. Verksamheten hyrs ut till ett annat bolag som ska fortsätta driva anläggningen. Det är väl bäst att tillägga att avtalet ännu inte är undertecknat, vi befinner oss i slutförhandlingar, säger Pappers kassör Henry Heiniö till Svenska Magasinet.
-Det nybildade bolaget består av personer som ingått i vår verksamhet. Nu bildar de ett bolag och fortsätter med verksamheten.
Vad Svenska Magasinet erfar kommer det nybildade bolaget att bestå av fyra personer. Kent Nyman från Rygginstitutet i Sundsvall, den nuvarande platschefen på CFS i Marbella, Lotta Karlsson plus hennes man, den fjärde personen är Anders Läck, ägare till Freys Hotels i Stockholm.
Som Svenska Magasinet tidigare har berättat har anläggningen brottats med stora ekonomiska problem under flera år, enligt uppgifter handlar det om mångmiljonförluster.
-Anläggningen har redovisat underskott i ett flertal år. Vi har varit beredda att hitta olika lösningar, annars hade vi varit tvungna att lägga ned verksamheten helt. Nu kanske detta bolag kan driva verksamheten bättre än oss, säger Henry Heiniö.
De senaste sju, åtta åren har anläggningen haft ekonomiska problem. Förlusterna har ökat de senaste åren efter att antal rehabpatienter blivit färre. Dessutom har kostnadsläget i Spanien spelat in, det har ju blivit dyrare än vad det var tidigare. Därutöver har det blivit svårare att få rehab i Sverige, många rehabföretag har gått omkull.
För närvarande finns det ett tjugotal anställda vid anläggningen. Dessa kommer att sägas upp av Centralfonden och det blir det nya bolagets uppgift att teckna nya anställningsavtal.
Anläggningen, värderad till 19 miljoner euro – knappt 190 miljoner kronor har varit ute till försäljning. Några seriösa anbud har dock inte inkommit.
-Vi har provat under två år på att hitta någon köpare men vi har inte lyckats trots att vi har gått ut brett, säger Pappers kassör Henry Heiniö.
Därför väljer nu Centralfonden att behålla anläggningen och hyra ut till ett nytt bolag och låta några av de nu anställda driva verksamheten vidare i egen regi, däribland den nuvarande platschefen Lotta Karlsson.
-Hyran är ännu inte fastställd, förhandlingarna är inte klara ännu och hur det kommer att sluta vet jag inte helt säkert, vi utgår ifrån att kontraktet blir på tre år, säger Henry Heiniö.
-Vi kommer att subventionera de skogsföretag som sänder medlemmar till anläggningen. Vi kommer att rekommendera företagen att skicka folk till anläggningen i Marbella och dessutom ge dem en rabatt så att företagen skickar de anställda inom skogsnäringen till anläggningen.
-Vi hoppas att tiderna bli bättre och att man satsar på rehab igen.

Anders Läck, som drivet Freys Hotels i Stockholm de senaste 22 åren räknar med att det nya bolaget drar igång verksamheten från nyåret.
-Vi håller på att förhandla just nu. Vi har som mål att dra igång från nyåret.
Om det inte blir några konstigheter kommer detta att gå i lås, säger Anders Läck till Svenska Magasinet.

Lotta Karlsson, nuvarande platschef på CFS är mer försiktig i sina kommentarer:
-I dagsläget vill jag inte kommentera detta, säger Lotta Karlsson.

Annons

Bakom CFS Marbella står Centralfonden. I styrelsen sitter representanter för staten, Skogsindustrierna och facken (Pappers, GS, Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer.

(Artikeln uppdaterad 25/10/2010)