På fredagen kom ett nytt beslut från Andalusiens högsta regionaldomstol TSJA (Tribunal Superior de Justicia de Andalucía) som den här gången ger grönt ljus till regionregeringens krav på att införa Covidpass som krav för att besöka restauranger, barer, serveringsställen eller nattklubbar. Beslutet gäller fram till den 15 januari från midnatt, natten mot måndag.
Beslutet om Covidpass för att besöka serveringsställen kommer att gälla från att det har blivit publicerat i den officiella bulletinen BOJA (Boletín Oficial de la Junta de Andalucía). Då publiceras mer exakt information kring beslutet.

– Inom två dygn förväntar vi att kravet på covidpass gäller, sa regionpresidenten Juanma Moreno vid middagstid på fredagen enligt dagstidningen ABC.

Vilket betyder att det gäller från midnatt, natten mot måndag.

Förutom vaccinpass som visar att besökaren är fullvaccinerad, gäller ett intyg med negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion.

Annons

Under den senaste veckan har det varit olika beslut efter att regionregeringen gick ut med beskedet om krav på covidpass vid serveringsställen.

Så sent som i onsdags gav regiondomstolen rött ljus eftersom det även skulle gälla personal. Något som Svenska Magasinet berättade om.

Nu har det ändrats med att personal inte räknas in i kravet.

Sedan tidigare är det krav på covidpass för att besöka sjukvårdsanläggningar och äldreboende i Andalusien.

Olika beslut i regioner
Bland Spaniens regioner tillämpas covidpass för att besöka serveringsställen på olika sätt. På Balearerna gäller kravet endast på serveringsställen med mer än 50 besökare.

På Kanarieöarna är det frivilligt. En bar- eller restaurangägare kan själv avgöra om kravet ska gälla.

I Katalonien gäller det vid hotell, gym eller på nattklubbar som diskotek.

I Valenciaregioner gäller det på serveringsställen med fler än 50 besökare.

Läs mer: Krögare vill se vaccinbevis i stället för restriktioner