Bostadsbyggandet i Málagaprovisen fortsätter att återhämta förlorad mark efter covid-19-pandemin. Men prisökningar och brist på material bromsar utvecklingen något.

Under första halvåret inspekterades och godkändes 2.987 nya bostäder vilket var en ökning med 22,17 procent jämfört med samma period ifjol då 2.445 nybyggnationer godkändes av arkitektkollegiet i Málaga (Colegio de Arquitectos).

Om vi jämför med siffrorna före pandemin så kan vi konstatera att siffrorna för årets sex första månader släpar efter jämfört med 2019 (3.901) och 2018 (4.104).

Francisco Sarabia, dekanus vid fakulteten, säger att siffrorna för första halvåret bekräftar en konstant tillväxt. Han är dock försiktig på grund av den nuvarande ekonomiska situationen men tror att takten inom byggsektorn fortsätter tack vare stöd och hjälp från EU:s fond Next Generation.

Annons

Mars (622) var den månad då flest bostäder godkändes följt av juni (572) och maj (543).

Det är Málaga stad och västra Costa del Sol som har flest nybyggnationer. Marbella redovisar 37 projekt följt av Benahavís (48), Mijas (39), Benalmádena (27) och Estepona (23) medan förorter till Málaga som Alhaurín de la Torre (58) och Coín (21) också redovisar nya godkända projekt.

Prisökning, brist på material till följd av kriget i Ukraina och sena leveranser bromsar utvecklingen något.