Nyårsafton eller Nochevieja som det heter på spanska firas med besked i Spanien, firandet skiljer sig till viss del från den svenska men mycket är också likt.

Det är ingen familjedag, utan man umgås mer med vänner och bekanta ute på gator, torg, stränder etc. Många restauranger och diskotek organiserar nyårsbaler ”cotillón”. Vanligtvis äter man en rejäl delikatessmiddag sent på kvällen, det är inte ovanligt att den startar vid 22-tiden.

Tolvslaget firas gärna på stadens centrala torg, där det oftast också är kommunala arrangemang med artistuppträdande. Vid tolvslaget skall en vindruva intas för varje slag klockan klämtar runt midnatt, totalt blir det ju tolv druvor, något som låter enklare än det är. Den som inte lyckas svälja alla druvor när sista klockringningen slagit sägs drabbas av otur det påföljande året. Ett tips är små kärnfria druvor, gärna skalade, det finns speciella burkar med sådana att köpa i de flesta affärer.
Av Jonny Erixon

Det populäraste stället i Spanien att fira nyår på är vid torget Puerta del Sol i Madrid, därifrån direktsänds alltid nedräkningen i spansk tv. Det är klockan i rådhuset som visas och urmakare har dagen innan justerat klockan så den skall visa helt rätt. De flesta spanjorer ser sändningen, antingen hemma, på en bar, eller via storbildsskärm på sitt lokala torg. På själva torget kommer av säkerhetsskäl publikmängden att begränsas till 20.000 i år.

Annons

Efter tolvslaget och skålandet är det ofta privata fester som står på tur, festandet fortsätter oftast fram till morgonen. Är man spanjor så klär man upp sig i festkläder och dessutom skall det också vara röda underkläder, som dessutom måste vara helt nya.

Från norden är vi vana med ett hejdundrande fyrverkeri vid nyåret. På kusten är det dock inte så vanligt med raketer och smällare på nyår, däremot skjuts det friskt vid andra tillfällen. I Andalusien är det inte tradition med nyårsfyrverkerier, vilket det däremot är i vissa andra delar t.ex. i Valencia. För att få skjuta privata fyrverkerier har de flesta kommuner ett krav på licens, andra har totalförbjudit seden. Så den som vill skjuta raketer bör först kolla med sin kommun (lokalpolis eller kommunhuset) vad som gäller.

¡Feliz Año Nuevo! – Gott nytt år!

Bildtexter: 1. Puerta del Sol i Madrid, foto: JP Puerta. 2. Uvas de la suerte, foto: JaulaDeArdilla. 3. Röda underkläder, foto J Erixon. 4. Nyårsafton i Fuengirola, foto Erixon Consulting.