Malagás arkeolog Juan Manuel Muñoz Gambero som 1965 gjorde upptäckten av den gamla feniciska bosättningen Cerro del Villar har nu fått ytterligare stöd för sin tes.

Enrique del Pino skriver i sin bok ”Historia General de Málaga” att staden grundades år 584 före Kristus eller före vanlig tid. Det skulle betyda ifall Málaga blir europeisk kulturhuvudstad 2016 kan staden samtidigt fira 2.600 år.

Bland de argument som stödjer denna historiska tidpunkt är att det inträffade en solförmörkelse år 584 före Kristus, solen var synlig bara mellan 50 och 70 procent, i det område som idag är Málaga, enligt uppgifter från NASA.

Detta var en händelse som berörde fenicierna eftersom en solförmörkelse sågs som något negativt av feniciska sjömän. Året innan ockuperades dessutom den feniciska staden Tyros, en belägring som varade i 13 år.

Annons

”Sjöresorna varade i regel ett eller två år och de visste att de inte kunde återvända”, säger Enrique del Pino som skrivit boken ”Historia General de Málaga”.

Juan Manuel Muñoz Gambero tillägger:

”En solförmörkelse var ett negativt tecken för feniciska seglare vilket ger trovärdighet” till att fenicierna grundade en bosättning i den bukt eller vik där Málaga i våra dagar ligger.

Arkeologer har även kommit fram till att den feniciska bosättningen Cerro del Villar drabbades av ständiga översvämningar mellan åren 550 och 530 före vanlig tid.

Fakta som solförmörkelsen över Málaga, den politiska situationen i Tyros, Babylon och Sidon och översvämningarna i Cerro del Villar gör att forskarna kan fastslå året 584 före Kristus som det år då människor började bosätta sig i det som i våra dagar heter Málaga.

”Det finns en länk mellan dessa fenomen och katastrofer och vad som sedan hände”.

Året 584 före Kristus känns ”rimlig”, enligt Enrique del Pino vill främja ett forum för detta förslag som bör ingå i utnämningen av Málaga som kulturhuvudstad, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.