Startsystemet var ur funktion två dagar före tragedin och den svarta lådan avslöjar ett stort kaos av varningssignaler strax före kraschen.

Två dagar före olyckan fick tekniker granskat den mekanism som ska utlösas om inte det som går under namnet ”slats” fungerar. ”Slats” är ett fackord för förlängningar av de främre vingarna. Om inte den förlängningen fungerar vid start ska piloten varnas, en funktion som inte fungerade på olycksplanet två dagar före olyckan.

Dessutom har flera spanska medier offentliggjort rapporter om flera incidenter. Det fanns incidenter kring planet samtliga dagar utom den 1, 4, 8, 15 och 16 augusti. Totalt skulle det röra sig om 40 anmärkningar enbart i augusti och vid två tillfällen handlade det om inspektioner kring vingarnas klaffar och förlängningsanordning.

Enligt nyhetsbyrån Europapress avslöjar den svarta lådan att det var omöjligt för kontrolltornet att höra piloterna de sista tio sekunderna före krasch på grund av alla alarm som tjöt i bakgrunden från cockpiten.