Inrikesdepartementet varnar för att starka krafter i Algeriet riktar terrorhot mot Spanien.

Polisen bekräftar att det finns grupper med aktivister som försöker ta över efter Al Qaida eller Daesh.

Under flera decennier har Spaniens antiterroristtjänst fokuserat på marockanska medborgare som har radikaliserats.

Närheten till Spanien och den stora gruppen marockanska medborgare som är residenta i Spanien och som uppgår till mer än en miljon invånare där enskilda kan radikaliseras och användas av fundamentalister, har polisen i första hand fokuserat på.

Det har funnit skäl för det också. Faktum är att de två största islamistiska attackerna i Spanien, massakern den 11 mars 2004 och attackerna i Katalonien i augusti 2017, utfördes av i huvudsak terrorister från Marocko.

Nytt fokus

I helgen publiceras det uppgifter i flera medier i Spanien att landets antiterroriststyrkor fortsatt håller ögonen på Marocko men att även stort fokus ligger på Algeriet.

Den nationella polisens allmänna informationskommissariat (CGI) redan varnar för att krafter i Algeriet snart kan bli, om det inte redan är det, nästa terrorhot mot Spanien.

Läs mer: Beredskapsnivån för terrorhot fortsatt på 4 av 5

24 mars 2022 utvisade Spanien exmilitären Mohamed Benhalima som hade uppgetts vara dissident till regeringen i Alger. I samband med den händelsen framkom det att algeriska aktivister har som mål att skapa lokala celler i Spanien och Europa för att täcka utrymmet efter Al Qaida och Daesh.

Utvisningen 2022 skedde trots klagomål från internationella organisationer om att han skulle torteras om han återvände till Algeriet.

Märkligt nog inträffade utvisningen, som Alger hade krävt sedan Benhalima anlände till Spanien 2019, bara fem dagar efter den diplomatiska krisen med Algeriet som kom efter regeringschefen Pedro Sánchez erkänt Marockos suveräniteten över Västsahara i ett brev till kung Mohamed VI.

Värvar

En rapport varnar för att jihadister är aktiva på sociala nätverk i att värva proselyter. Spanska antiterroristtjänsten menar att det finns kopplingar mellan den tidigare algeriska militären och andra i dennes krets som tidigare diplomater som bröt sig ur den algeriska regimen på 90-talet på grund av dess ”smutsiga krig” med den väpnade islamiska gruppen GIA (Grupo Islámico Armado).

Här finns alltså en brokig samling aktiva islamister.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.