Spanien och Marockos regeringar har återupptagit samtalen i den kommitté som arbetar med projektet om en tunnel mellan de båda länderna. ”Enlace Fijo del Estrecho de Gibraltar” är projektets officiella namn med en tunnel på 14 km ska byggas vid den smalaste delen av Gibraltar sund.

– Spanien har intresse i att knyta samman de båda länderna med en tunnel som ska förbättra infrastrukturen i området, sa Spaniens transportminister Raquel Sánchez i samband med toppmötet mellan Marocko och Spanien i Rabat i förra veckan.

Det skiljer 14 km mellan Spanien och Marocko

Projektet föddes för 40 år sedan men sedan dess har ingenting hänt.

– Det är ett strategiskt projekt för Spanien och Marocko men även för Europa och Afrika, insisterade ministern.

Annons

Förhandlingarna om en tunnel mellan de båda länderna inleddes 1979. Bygget av en hängbro diskuterades också men fick avslag 1995 då projektet helt fokuserade på en tunnel liknande den mellan Storbritannien och Frankrike. Den tunneln är 50 km varav 39 är under vatten.

Sedan dess har tre utredningar gjorts med bland annat djupa borrhål i havet samt de socioekonomiska och miljömässiga konsekvenser projektet skulle få. Allt behöver uppdateras för att följa nya lagar och förordningar.

Bortsett från tunnelprojektet betonade den spanska ministern de spanska företagens intresse för att samarbeta med marockanska myndigheter i att investera i infrastruktur som flygplatser, hamnar och järnvägar.