Paketresor köpta på internet får genom nya EU-regler samma skydd som de resor som köps hos traditionella resebyråer. Det står klart efter Europaparlamentet antog en ny lag på tisdagen.

Tidigare har ett EU-direktiv som infördes 1990 skyddat konsumenter som på internet bokar paketresor, det vill säga flygresor, hotell och biluthyrningar som bokas via internet som ett sammansatt semesterpaket.

I och med de nya reglerna ser Europaparlamentet till att resenärer har bättre möjligheter att boka av en beställd resa och få tillgång till tydlig information om vem som är ytterst ansvarig om någonting med köpet går fel.

Huvudpunkterna i de nya reglerna:

Annons

Bättre skydd vid ”sammanlänkade researrangemang”. Köp där resenärernas uppgifter överförs mellan olika aktörer och där andra köpet görs inom 24 timmar efter att den första tjänsten bokades ska betraktas som ett paketerbjudande.

Tydligare information. Innan resenärerna genomför köp av en resa eller del av en resa måste arrangörerna och återförsäljarna också klargöra att de säljer ett resepaket, informera om kundernas rättigheter och vem som är ytterst ansvarig om någonting med går fel, enligt lagtexten. Researrangörerna ska också vara skyldiga att bistå resenärerna med ungefärliga avrese- och hemkomsttider och uppgifter om vilka extra kostnader som kan uppstå.

Rätt att avboka. Resenärerna ska ha rätt att avboka en paketresa och få pengarna tillbaka om priset på resan stiger med mer än åtta procent innan avresedatumet, samt om ”svårförutsedda” händelser som naturkatastrofer och terrorattentat inträffar på resedestinationen.
Nästa steg:

Parlamentets omröstning den 27 oktober avslutade EU:s lagstiftningsförfarande. EU-länderna har nu två år på sig att införliva de nya reglerna i nationella lag och ytterligare sex månader för att de ska börja gälla.

Mer information hittar du här.