Den uppdaterade listan från ECDC visar att region Stockholm är klassad som högriskområde (Se gult markerade områden på kartan här intill). Och Spanien är rödmarkerat. ECDC (Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar) publicerar varje vecka en karta över smittspridningen i EU-länderna. Sveriges ambassad i Madrid skriver att det spanska hälsoministeriet har publicerat högriskländer/områden som kommer att gälla mellan 26 juli- 1 augusti. När det gäller Sverige så är det ett område som är klassat som högriskområde: Stockholm.

Mellan den 26 juli till 1 augusti gäller följande för resenärer till Spanien:

Om din bostadsort ligger i region Stockholm behöver du visa upp något intyg/certifikat som komplett vaccination mot covid-19 senast 14 dagar före inresa, ett negativt testresultat i NAAT-test (ex. PCR) eller av EU godkänt antigentest (max 48 h gammalt vid inresa) eller ett intyg på genomgången covid-19 infektion max 180 dagar gammalt. Det gäller för resenärer från 12 år.

Övriga svenska resenärer som har sin hemvist i gröna områden på kartan behöver inte visa upp något intyg/certifikat som negativt antigentest eller PCR-test.

Hälsodeklarationen är dock fortfarande obligatorisk oavsett din bostadsort.

Som resenär bör du hålla dig underrättad om de regler som gäller vid tillfället för din resa. Det är upp till varje land att bestämma vad som krävs för inresa och reglerna kan ändras med kort varsel. För mer information kontakta Spaniens ambassad i Stockholm.

När det gäller information om Kanarieöarna så hittar du den här.

Hälsodeklarationen hittar du här och är obligatorisk för inresande till Spanien tidigast 48 timmar innan ankomst till Spanien.

Andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor har ökat från slutet av juni. Smittspridningen har ökat i flera länder i såväl Europa som i övriga världen vilket innebär en ökad risk även för svenska resenärer.

Folkhälsomyndigheten påminner om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet samt att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten.

Det finns vissa undantag från rekommendationen om att testa sig efter ankomsten till Sverige:

Den som har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller den som haft covid-19 under de senaste sex månaderna behöver inte testa sig efter ankomsten till Sverige. Det gäller även personer som visat upp ett negativt test för inresa till Sverige och barn under sex år. Däremot bör man, liksom övriga i samhället, testa sig vid symtom på covid-19.

Rekommendationen gäller från den 12 juli till den 31 augusti.

Åtgärder på spanska turistorter
Spanska turistorter inför åtgärder eftersom smittalen är fortsatt höga. Med 624 fall per 100.000 invånare är landet rödmarkerat av ECDC. 61 procent är fullvaccinerade.

Hög smittspridning gäller speciellt Andalusien, Katalonien och Balearerna. Munskydd är obligatoriskt i kollektivtrafiken och i offentliga lokaler samt utomhus när inte ett avstånd på en och en halv meter till närmaste personer kall hållas.

Flera regioner har infört utegångsförbud nattetid i kommuner med höga smittal, i regel mellan klockan 01-06. Valenciaregionen har infört utegångsförbud nattetid fram till den 16 augusti i 77 kommuner, ibland annat Alfàs del Pi, Alicante, Calpe, Dénia, Valencia och Benidorm.

På Costa del Sol i Andalusien har den regionala Folkhälsomyndigheten infört vissa coronarestriktioner som att högst sex personer får sitta tillsammans vid serveringsställen utomhus och fyra inomhus. Beläggningen inomhus får uppgå till högst 50 procent.

Samtliga kommuner på Costa del Sol utom i Mijas och Torrox inför vistelseförbud på stränder från klockan 23 till 07. I Marbella kommun har stränderna varit stängda från midnatt till klockan 06 sedan den 8 maj. Vistelseförbud på stränder nattetid ska förhindra unga människor att samlas för att festa.

Det har tidigare spekulerats i vissa medier att utegångsförbud skulle införas i Marbella. Eftersom Marbella ligger under incienstalet 1.000 införs inget utegångsförbud i Marbella nattetid i nuläget.

I regionen Balearerna har myndigheten infört ett förbud mot att personer som inte bor under samma tak träffas mellan klockan 01 till 06. Högst fyra personer respektive åtta personer får samlas vid samma bord utomhus eller inomhus.

Fram till söndag 25 juli gäller följande vid inresa till Spanien

Om du har din hemvist i Spanien – så får du ditt covidpass

Regelbundna uppdateringar följ @SvenskaMagasinet

Läs mer: För tillfället får UD många frågor om internationellt resande