Det publiceras allt mer statistik som lutar åt att antalet döda i covid-19-relaterade sjukdomar kan vara betydligt högre än den officiella siffran som Sánchezregeringen har redovisat.

Spaniens olika siffror över döda i covid-19 är också ett ämne i den utländska pressen.

Financial Times skriver att de felaktiga uppgifterna kastar mörka skuggor över Spaniens stängningsstrategi. Under två dagar rapporterade Sánchezregeringen att Spanien inte hade några dödsfall. Samtidigt rapporterade regionregeringarna om dödsfall i Madrid, Comunidad Valenciana och Castilla-La Mancha.

I tisdags berättade Svenska Magasinet att antalet döda i covid-19 i Spanien är 43.985. Det visar en sammanställning som begravningsbyråerna har gjort i samarbete med obducenter, rättsmedicinsk personal, läkare, patologer och juridiska medicinska institut.

Hälsovårdsdepartementet uppgav samtidigt 28.109 dödsfall vilket var 15.886 färre dödsfall.

Nu kommer siffror från Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) och som stödjer misstankarna om att det verkliga antalet dödsfall relaterade till covid-19 är betydligt högre.

Under årets 21 första veckor, det vill säga fram till den 24 maj, avled 225.930 personer i Spanien vilket var 43.945 fler jämfört med motsvarande period ifjol. I procent är ökningen 24,1%.

Även om inte INE fastställer dödsorsaken påpekar alla experter att endast coronaviruset kan förklara denna kraftiga ökning. Och skillnaden jämfört med siffrorna som departementet som leds av hälsovårdsminister Salvador Illa, är anmärkningsvärd. Fram till 24 maj redovisar Illas departement 28.752 avlidna i covid-19.

Kanske är det så att departementet som Salvador ansvarar för har räknat illa…

För på torsdagen rapporterade Hälsovårdsdepartementet att de hade justerat siffran till (trumvirvel): 27.133!

INE:s siffror över dödsfall som misstänks bero på covid-19 ligger mycket nära begravningsbyråernas siffror, 43.945 respektive 43.985…

För provinsen Málaga och Costa del Sol är den officiella dödssiffran 287 i covid-19. INE:s siffror visar att antalet avlidna har ökat med 630 personer under årets 21 första veckor.

Under fjolåret var det totala antalet avlidna på Costa del Sol under de 21 första veckorna 5.528. I år är siffran 6.158.

Det betyder att antalet avlidna har ökat med 11,4 procent.

I provinsen Granada dit Costa Tropical hör har antalet avlidna ökat med 13,8 procent.

I diagrammet här ovan är den röda tråden årets siffra över antalet avlidna i Spanien. Lägg märke till ökningen i antalet dödsfall efter den 8 mars, den dag då 120.000 människor höll en manifestation i Madrid i samband med den internationella kvinnodagen.

I Madridregionen har antalet avlidna ökat med 72,74 procent i år.

På torsdagen publiceras nya besvärande uppgifter från den rapport som Guardia Civil har skickat till utredningsdomaren Carmen Rodríguez-Medel. Det gäller regeringens hantering av covid-19-pandemin i anslutning till den internationella kvinnodagen.

En utredning pågår med namnet ”Operación Sanitario”.

Rapporten visar att regeringen var medveten om riskerna redan i januari. Fernando Simón, chefen för spanska akutsjukvården, uppmanade regeringen den 27 februari att begränsa sociala aktiviteter.
KLICKA HÄR och läs mer:
Antal döda i covid-19 i Spanien är 43.985 enligt begravningsbyråerna