Nära hälften av de bostäder som är till försäljning på den spanska Solkusten är i händerna på bankerna. Det visar en undersökning från Aguirre Newman som skriver att vi kan förvänta oss prisfall på upp emot 40 procent för att stimulera försäljningen.

De spanska bankerna ligger illa till och måste ha in kapital. Samtidigt sitter de på en rejäl stock av bostäder. De måste sälja och bli av med sina objekt och de tvingas att gå ned i pris rejält.

Banker och sparbanker i provinsen har 47 procent av de bostäder på Costa del Sol som är till försäljning. Samtidigt kommer den andelen att öka till 53 procent vilket innebär att finansinstituten kommer att ha majoriteten av bostäderna som är till försäljning enligt Aguirre Newman.

I siffror ligger bankerna på 10.373 av de 22.127 bostäder som är ute till försäljning utmed Costa del Sol, skriver La Opinión de Málaga.

Annons

För bankerna gäller det att hitta rätt säljverktyg.
”Som att det blir enklare att låna till finansiering dock bara när det gäller köp av bankernas egna lager av bostäder. Denna aspekt tillsammans med en betydande minskning av priset ger energi till försäljningen”, säger María Monasterio som företräder Aguirre Newman i Málaga och som förutspår rabatter på 40 procent.

När det gäller nybyggen så finns det cirka 6.800 enheter utmed Costa del Sol. Kommuner med ett stort lager av osålda bostäder är Marbella, Estepona och Manilva. I framtiden kommer vi att få se stora försäljningskampanjer samt kampanjer som handlar om möjligheten att hyra osålda bostäder. Det gäller inte minst områden i Torremolinos och Benalmádena med närheten till Málaga.

Dåliga ekonomiska prognoser och fortsatt hög arbetslöshet kommer å andra sidan att hålla efterfrågan nere. I vissa kommuner är bostadsförsäljningen i nuläget nästan obefintlig trots stora justeringar av priset. Mycket på grund av att ursprungspriset var allt för högt.

Bedömare räknar med rejäla prisjusteringar, på upp emot 40 procent, de närmaste åren.