Det lilla samhället Maro med 800 invånare är en av Solkustens bäst bevarade byar. Byn ligger bara 500 meter från Nerjagrottorna och den lilla bykärnan har under många år varit en skyddad enklav. Det har även medfört att utvecklingen och nybyggnationen har varit noll de senaste sex decennierna.

Maro har blivit förklarad som en pittoresk plats och en historisk plats sedan 1960-talet och skyddas som historisk kulturell plats BIC (Bien de Interés Cultural).

Det har gjort att invånarna har haft en lång och krånglig väg att gå om de ville renovera sina hus. En särskild plan sjösattes av Nerjas tidigare kommunledning, dels för att skydda samhället, men också i syfte att påskynda licenser och tillstånd i samband med byggen och renoveringar.

Nu har en domstol i Andalusien ogiltigförklarat planen då den varken uppfyllde ekonomi eller miljökrav. Nerjas nuvarande kommunledning med PSOE, IU och EVA-Podemos har beslutat att följa domstolens resultat.

Annons

Kommunfullmäktige vill utarbeta en stadsplan som fortsatt blir till skydd för Maro och som regleras av de andalusiska förordningarna. Ett dussin ansökningar om fastighetsreformer har inkommit och även här ska en ny plan utarbetas som noggrant uppfyller kraven i regelverket.