Vattenreservoaren La Concepción norr om Marbella har rekordlåga nivåer i dagsläget och innehåller bara 24 kubikhektometer vatten. Samtidigt går avsaltningsanläggningen för fullt. Övriga brunnar som finns i området används också.

Sedan 2013 finns en vattenledning från området reservoaren San Enrique de Guadiaro (Cádiz). Ett avtal slöts mellan vattenmyndigheterna Acosol och Arcgisa det året.

Nu har det regionala jordbruksdepartementet lagt ut ett anbud på 618.795 euro för ett jobb där ett större rör med högre kapacitet ska dras på den 23 kilometer långa sträckan från San Enrique de Guadiaro till La Concepción.

Med den nya vattenledningen ska 1.300 liter vatten i sekunden tillföras reservoaren norr om Marbella. På så sätt tryggas vattenförsörjningen på västra Costa del Sol i kommuner som Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, Estepona, Benahavís, Istán, Ojén, Casares och Manilva skriver Diario SUR på måndagen. Över en halv miljon människor är bosatta i det aktuella området som berörs.

Annons

Vattenmyndigheten Acosol uppger att 12,9 kubikhektometer vatten har överförts under tre sommarmånader i år via det gamla röret vilket är rekord.

(Foto: Arkivbild, Junta de Andalucia)