Alla medlemmar i Svenska kyrkan som bor utomlands ska betala en kyrkoavgift till den nationella nivån, 0,07 procent av inkomsten. Dessutom ska alla medlemmar få rösträtt, så länge de är svenska medborgare.

Monica Haglund från församlingen i Fuengirola är nöjda med utredningens förslag om rösträtt och platser i kyrkomötet för utlandsmedlemmar.
-Men jag tycker det är tråkigt att byta biskop, säger hon till Kyrkans Tidning.

Under två dagar träffas utlandskyrkans personal och förtroendevalda i Uppsala för att utbyta erfarenheter och ta del av strukturutredningens förslag till ny organisation av Svenska kyrkan i utlandet.

Utredningens förslag går ut på att alla medlemmar i Svenska kyrkan, som fyllt 16 år och är svenska medborgare, ska få rösträtt i kyrkovalet, oavsett var de bor. Utlandssvenskar får rösta till kyrkomötet. Alla med rösträtt är också valbara till kyrkomötet. Utlandsförsamlingarna får två fasta mandat i kyrkomötet. Dessa tas från de rörliga mandat som finns idag.

Annons

Den andra stora förändringen, enligt utredningens förslag, är att tillsynsansvaret återgår till Uppsala, som idag har ansvar för personal och främjande. Därmed byter utlandsförsamlingarna biskop, från Visbys till ärkebiskopen.

Bland Spaniensvenskarna finns en oro över biskopsbytet. ”Vi är jätteglada att vi kommit så här långt i demokratifrågan. Men det är inte kul att byta biskop”, säger Monica Haglund, Fuengirola. Hans Hägglund arbetar i Torrevieja. Han är också orolig för att ärkebiskopen inte ska ha lika mycket tid för sin personal, skriver Kyrkans Tidnings nätupplaga.