I en ny propagandafilm som islamiska staten (IS) har publicerat höjs hotet mot Spanien. Terroristorganisationen som sår terror i Syrien och Irak, står bakom halshuggningar av fångar och västerländska journalister riktar nya hot mot Spanien.

Det är Spanien antiterroriststyrka som ingår i underrättelsetjänsten som avslöjar filmen som är på cirka två minuter (inspelad på arabiska, med engelsk undertext) och som publicerades den 26 augusti. Filmen har sedan dess fått stor spridning på jihadist-forum runt om i världen men även i öppna sociala nätverk.

Filmen visar svarta flaggor, bilder på avrättningar och sammandrabbningar i Syrien och pekar direkt ut Spanien (Al Andalus) som ett av nästa mål där ”kalifatet ska återuppstå”.

”Vi kommer inte att njuta av livet och få vila förrän alla muslimska fångar har släppts, tills vi återvinner Jerusalem, erövrar Al Andalus och ockuperar Rom genom Allahs vilja” säger en röst som varnar och säger att ”islamiska staten tänker återerövra Spanien med våld och inte med ord. Detta lovar vi Profeten, frid vare med honom”. I filmen sägs det att IS kommer att använda bomber och explosioner.

Enligt Spaniens underrättelsetjänst är filmens budskap med att återerövra Spanien, Rom och Jerusalem inspirerad av den film som Sheik Kamal Zorouk lanserade i april 2013 där också tre kommande mål pekas ut.

Filmen kommer bara några veckor efter att ytterligare en film blev publicerad inspelad av två ”trogna” kämpar för IS med målet att återerövra Al Andalus, deras morföräldrars land, ”tierra de sus ”abuelos”. De två männen har blivit identifierade som marockanen Nouredin Majdoubi och den franske medborgaren Salahedin Ghaitun, under namnen ”Abou Abda Lah Guitone”.

Den sistnämnda av dem ska ha vänner i Madrid, Katalonien, Balearerna, Melilla och Ceuta och ska enligt IS ha dött som martyr efter att filmen gjordes. Läs mer – Jihadism: ”Det största hotet mot Spanien”