På frågan vad innebär det att vara spanjor svarar professor Javier Moreno Luzón vid Universitetet Complutense i Madrid att det beror på ålder och politisk tillhörighet. Detta är en av många frågor som historikern Javier Moreno Luzón behandlar på torsdag klockan 20 då han vid Handelskammaren, Cámara de Comercio, i Málaga presenterar sin nya bok ”Ser españoles. Imaginario nacionalistas”.

Med denna föreläsning inleds en ny säsong med intressanta ämnen vid ”Aula de Cultura” vid dagstidningen SUR som organiserar seminarier med personligheter från områden som kultur och konst.

Boken har kommit till genom ett gemensamt forskningsprojekt med Xosé M Núñez Seixas där man har samarbetat under flera år med ett team av spanska och utländska historiker. Genom forskning har det blivit en bok som beskriver faktorerna bakom den spanska identiteten.

På nästan 600 sidor förklarar Javier Moreno Luzón vad som är kännetecknande för att vara spanjor både när det gäller symboler och metoder samt vad det betyder att landet levt under en monarki och kortare perioder varit republik.

Annons

Föreläsningen är på Cámara de Comercio på Cortina del Muelle 23 i Málaga. Fritt inträde. Det är ett samarrangemang mellan SUR och stiftelsen Fundación Vocento.