Skörden av bark från korkekträd i Rondaområdet har startat. Totalt är det 4.500 hektar i Montes de Propios i naturparken Los Alcornocales. Under sommarmånaderna växer trädet som mest vilket gör att det är enklare att barka av.

Under vinjetten Fredagsvinet i förra veckan så berättade vi om vinkorkar som tillverkas av korkek eller ”alcornoque”. Den växer i västra Medelhavsregionen och Spanien är världsledande tillsammans med Portugal.

Ronda kommun meddelar att skörden av bark har inletts i naturparken Los Alcornocales som ligger på gränsen till Cortes de la Frontera.

Barkskörden betyder klirr i kassan för Ronda enligt kommunalrådet Jesús Vázquez. Ifjol var det inget bra år och skörden inbringade bara 250.000 euro. 2019 var bättre med 800.000 euro.

Som bäst har Ronda lyckats skörda bark till ett värde av en miljon euro.

Kommunen äger 4.500 hektar korkekskog i Málagaprovinsen och i år sker skörden vid gården Diego Duro som väntas inbringa 600.000 euro.

Förutom Ronda finns det andra kommuner och privatpersoner i området som också skördar bark från korkekträd. Det är ett hårt arbete. Verksamheten sysselsätter en hel del folk under sommarmånaderna, skriver Diario SUR på torsdagen.

(Foto: Ronda kommun)