Vid midnatt inleddes valkampanjerna till de spanska kommunalvalen som kommer att pågå fram till den 20 maj. I provinsen Málaga handlar det om val i inte mindre än 101 kommuner. Den 22 maj är valdag.

Det är främst i Estepona, Mijas, Benalmádena, Rincón de la Victoria, Ronda och Antequera som det just för tillfället ser ut att bli jämna val och som är betydelsefulla när det gäller vilket av de största partierna som får majoritet i provinsstyret Diputación Provincial de Málaga där socialistiska PSOE styr med hjälp av IU.

Enligt opinionsundersökningar från Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) tyder det mesta på att Partido Popular kommer att bli största parti i flera kommuner och regioner. Den ekonomiska krisen som drabbat Spanien hårt ger effekter när det gäller stödet till det socialdemokratiska partiet PSOE.

Enligt opinionsundersökningar kan PSOE förlora makten vid regionsval som hålls i annars traditionsstarka socialistiska fästen som Extremadura, Castilla-La Mancha samt i Aragonien, Extremadura, Asturien och på Balearerna där PSOE styr tack vare stödpartier.

Annons

Samma sak gäller i provinsen Málaga där PSOE nu ska försöka att försvara sina starkaste fästen som Vélez Málaga, Ronda, Antequera, Estepona och Rincón de la Victoria, kommuner där PP nu vinner terräng.

I Spanien är det totalt 35.381.270 personer som går till valurnorna den 22 maj. Förutom kommunalval är det val i 13 regioner, dock inte i Andalusien.

I provinsen Málaga handlar det om 1.116.287 personer som är röstberättigade. Av dessa är 1.075.877 spanjorer och 40.410 utlänningar.