På hösten dyker de upp lite varstans i gatubilden. Försäljningsställen med rostade kastanjer. En gryta, kastanjer och grovsalt. Och den 1 november firas el Tostón. Familjer och vänner gör en utflykt upp i bergen för att smaka på denna frukt som är typisk för hösten.

En promenad i skymningen till närmaste ”las castañas” gillas av många. Röken, dofterna och pappersstruten fylld med varma rostade kastanjer lätt saltade och med den där nötaktiga smaken uppskattas av många. Det är höstmys att sitta och skala rostade kastanjer.

Upplever du rostade kastanjer som torra, lägg på en klick smör.

I samhällen som Istán, Ojén och Benahavís firas el Tostón.

Rostade kastanjer konsumeras över hela Spanien så här års. Till kastanjerna inmundigas ett lokalt vin, cider eller någon starkare dryck som brandy.

Historiskt har kastanjer varit ett viktigt levebröd. Innan potatisen kom till Europa var kastanjen mycket viktig för familjer. Bröd med kastanjer bakades något som även romarna gjorde.

Kastanjesäsongen är kort och för dem i branschen gäller det att jobba när säsongen är inne. I Valle del Genal nära Ronda växer mycket kastanjeträd. Men på grund av torkan minskar skörden för varje år. Kastanjerna från Ronda skördas normalt tidigt på hösten.

Många av de kastanjer som säljs på Solkusten kommer från norra Spanien.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.