Det norska lågprisflygbolaget ökade under 2017 trafiken till Spanien med hela 24 procent jämfört med året innan.

Det var 8,4 miljoner passagerare som reste med Norwegian till eller från Spanien under 2017.

Norwegian har fler än 2.000 anställda i Spanien och opererar från 24 spanska flygplatser. Bolaget har baser i Alicante, Barcelona, Gran Canaria, Madrid, Málaga och på Teneriffa (Tenerife Sur). Trots de positiva siffrorna från Spanien så gjorde Norwegian en brakförlust förra året, de gick back 1,1 miljarder norska kronor under 2017. Men det skall jämföras med vinsten 2016, den var på 1,5 miljarder norska kronor. Enligt Jacob Pedersen, analyschef på danska Sydbank har dock Norwegian haft vissa tillväxtspecifika utgifter under 2017 som troligen inte återkommer 2018. Men bolaget måste uppvisa ett bättre resultat innevarande år. ”Företaget måste verkligen vända det här. Och de måste göra det ganska snabbt om de vill expandera på det sätt som de hoppas”, säger Pedersen.

”Vi är inte alls nöjda med resultatet för 2017”, skriver Norwegians vd Bjørn Kjos i ett uttalande. Norwegian förklarar bolagets resultat med ”betydande kostnader” relaterade till bränslepriser, inhyrning av flygplan och besättning samt kompensation till passagerare.

Annons

En liten glädjande kuriosanyhet:

Den 8 februari slog Norwegian världsrekord för snabbaste underljudsflygning från New York till London. Flygturen avklarades på 5 timmar och 9 minuter, det var en Boeing 787-9 Dreamliner med registreringsnummer G-CJGI som slog rekordet (Planet hade hjälp av en kraftig atmosfärisk jetström).

Bildtext: Rekordplanet, Foto:Norwegian.

Relaterad artikel: Norwegian växer i Spanien – flygbolagets näst största marknad.