EU:s transportministrar enades på måndagskvällen att införa vissa lättnader av flygrestriktionerna. Den europeiska gemensamma luftfartsmyndigheten Eurocontrol uppger att flygtrafiken åter kan fungera normalt från torsdag.

-Om omständigheterna fortsätter att se ut som i dag och vulkanen inte sprider aska till Europa kan vi förmodligen arbeta normalt från torsdag, sade Eurocontrols chef Bo Redeborn.

Det ministrarna kom överens om var att dela upp i luftrummet i tre zoner. I zon ett tillåts inget flyg. I zon två kan finnas spår av aska och viss flygning tillåts. I zon tre finns inga restriktioner.

Flygbranschorganisationen Iatas generaldirektör Giovanni Bisignani kritiserade Europas regeringar för att ha agerat mer på teori än fakta när flygstoppen infördes, och hävdade att de europeiska myndigheterna ”missat chansen att genomföra säkra flygningar”.
Men enligt Kimmy Bech, operativ chef på den svenska luftfartsmyndigheten LFV, har besluten hela tiden baserats på de senaste prognoserna.
”Vi kan dock inte under några omständigheter äventyra flygsäkerheten”, konstaterade han.
Och SAS förklarade att man inte hade några invändningar mot myndigheternas beslut.

Annons

Eurocontrol har under tisdagen satt begränsningar i luftrummet över västra Irland, Danmark och södra Sverige. I övrigt är luftrummet över Europa öppet.

När det gäller Finland är luftrummet stängt fram till klockan 8 onsdag morgon, enligt finska luftfartsverket Finavia.

Eventuella ”korridorer” i Europas luftrum är direkt beroende av de nationella myndigheterna. Enligt Eurocontrol kommer hälften av de planerade avgångarna under tisdagen att gå.

Bildtext: Så här var flygtrafiken idag tisdag klockan 11, enligt flightradar24