Det är inte bara syrier, afghaner eller irakier som söker asyl i Sverige. Det har även nio spanska medborgare. Det handlar om fem kvinnor och fyra män varav sex var minderåriga. Åtta har fått avslag och den nionde väntar på beslut skriver den spanska dagstidningen ABC.

Fem spanska medborgare sökte asyl i Finland i september och ytterligare en i oktober. Det var tre män och tre kvinnor och fyra av dem var under 18 år. Totalt var det 50 spanska medborgare som sökte asyl i utlandet under 2015, främst i Sverige, Norge, Danmark och Kanada.

Antalet spanska medborgare som sökte asyl i utlandet ökade under krisåren visar siffror från FN-organet UNHCR som ABC hänvisar till. Mellan 1999 till 2008 var det i genomsnitt 24 per år. Från 2009 växte antalet till 85 under 2011. Sedan dess har antalet minskat.

I regel får spanska medborgare avslag på sin asylansökning.
”En spansk medborgare har inte har rätt till en humanitär klausul” säger Javier de Lucas, professor i rättsfilosofi vid universitetet i Valencia och ordförande för spanska kommissionen för flyktinghjälp (CEAR).

Annons

Internationella konventioner ger inte rätt att ange ekonomiska skäl som asylskäl. Dessutom är Spanien på listan över säkra länder.

Så vilka är de spanska medborgare som söker asyl i utlandet? En del av dem är inte födda i Spanien utan har tidigare förvärvat spanskt medborgarskap.