En spansk medborgare som är bror till en tidigare spansk militär som tog värvning i Islamiska staten IS greps i morse i den spanska enklaven Meliulla. Samtidigt greps åtta marockaner misstänkta för att ingå i en terroristcell i Melilla och Nador (Marocko). Enligt spansk polis ska de ha kopplingar till Islamiska staten, IS.

Spansk nationalpolis tillsammans med marockanska säkerhetsstyrkor har samordnat insatsen. Enligt spanska Inrikesdepartementet kan ytterligare gripanden komma att göras.

Bland de gripna i den spanska enklaven Melilla är ledaren för terroristcellen. Enligt poliskällor ska ledaren som är spansk medborgare men ursprungligen kommer från Marocko tagit på sig uppdrag från den Islamiska staten i Irak och Syrien.

Ledaren greps nära moskén Mezquita Blanca i stadsdelen Cañada de Hidum i Melilla. Den gripne är bror till Zakaria Said Mohamed en tidigare militär i spanska försvarsmakten som numera enligt spanska inrikesdepartementet ingår i Al-Qaidas gren i Mali.

Annons

Jihadist-gruppen har i sitt eget självutropade ”kalifat” genomfört ett stort antal brott mot västerlänningar och mot rivaliserande grupper.

Under 2014 har spansk polis intensifierat operationerna mot dessa terroristceller. Enligt nyhetsbyrån Europa Press har 24 personer gripits mellan mars och augusti i år. De flesta av de gripna har tillhört celler avsedda att rekrytera och skicka terrorister till konfliktområden.