En turistbuss med hemvändande finska turister blev under lördagskvällen påkörd på AP7 strax utanför Benalmádena. Finland har upprättat ett krisnummer för anhöriga till olycksoffren i Málaga: +358 9 160 55 555.

En fyrhjulsdriven bil fick av okänd anledning sladd och for rätt in i bussen, som i sin tur gick av vägen med nio döda, 22 allvarligt skadade och ytterligare 38 skadade som följd. De skadade har förts till olika sjukhus i regionen.

Föraren av personbilen har tagts om hand av polis efter att en alkoholtest som visade positiva resultat. Enligt denna hade föraren dubbelt så hög alkoholhalt i kroppen som den tillåtna.

Olyckan inträffade på A7-motorvägen vid halv åtta tiden på lördagskvällen i jämnhöjd med avfarten till Arroyo de la Miel. Bussen hade tidigare plockat upp finländska turister på olika hotell i området och var på väg till Málaga flygplats för hemresa till Finland efter en veckas semester med reseföretaget TUI.

Annons

Vittnen som tidigt var på plats berättar för tv-journalister om den förfärliga syn som mötte när man kom till platsen. Ett av dessa vittnen var den person som först hittade den 7-åriga flicka som var bland de nio omkomna.

”Detta är inte en trafikolycka, utan ett mord” är en av många kommentarer från spansk media under dagen. ”Att köra bil alklholpåverkad i hög hastighet på regnvåta vägar – då måste man räkna med att man kan orsaka en dödsolycka som denna” är en annan.

Andalusiens president, Manuel Chaves, har under morgonen varit i kontakt med Finlands president, Tarja Halonen, för att framföra regionens kondoleanser till de finska anhöriga.

Polisen meddelar att ägaren till den fyrhjulsdrivna bilen är hemmahörande i Málaga och endast 28 år gammal. Polisen har ännu inte bekräftat om det är ägaren som framfört fordonet vid olyckstillfället, men understryker ålder, alkoholkonsumtion och hastighet som klara olycksrisker i sitt pressuttalande under söndagsmorgonen.

Finland hart upprättat ett krisnummer för anhöriga till olycksoffren i Málaga: +358 9 160 55 555 .

Foto: El País