Framtidens religionslag, Ley de Libertad Religiosa, tillåter inte krucifix i spanska klassrum. Däremot blir det inget förbud mot islamisk slöja eller huvudduk.

Socialdemokratiska PSOE:s sekreterare Elena Valenciano hoppas att den nya lagtexten ska godtas efter att regeringen träffas efter semestern. Hon säger idag till tidningen ABC att regeringen inte tänker lagstifta om ett förbud kring islamisk huvudduk i offentliga skolor eftersom det “inte är något problem i Spanien” och att det måste analyseras från fall till fall.

Spanske justitieministern Francisco Caamaño, förklarade den 9 augusti att den nya “Ley de Libertad Religiosa” att det ska finnas en tydlig gräns mellan religiösa fenomen och det offentliga rummet.

Däremot så påverkas inte klädseln av den nya lagen trots att en islamsk klänning är en tydlig signal på något religiöst oavsett om den bärs av studenter eller lärare.

Annons

Däremot blir det även i fortsättningen tillåtit att ha ett krucifix eller kors i en halskedja kring halsen eller som örhänge.

Regionalregeringen Junta de Andalucía vet ännu inte hur man kommer att tillämpa den nya lagen. Den nya lagen kring religionsfrihet måste först godkännas av regeringen.

Andalusiens regionalregering bestämde att ett krucifix skulle plockas bort från en skola i Baza i Jaén 2006. Det var efter klagomål från några föräldrar som inte uppskattade krucifixet i klassrummet.